Reynaers Aluminium - A therapeutic environment anchored in the landscape

Conceived as an object in the landscape, AZ Sint-Maarten is a human-scale hospital that radiates simplicity and serenity - a solid building surrounded by green space and enveloped by delicate brise soleil elements.

Sophisticated technology, design anchored in sustainability, competitive budgeting and patient-centered design features were woven together to create this unique environment.

Design concept: an object in the landscape

The designers began by anchoring the project in the green space surrounding the site. The result was optimal integration into the landscape, with a compact, human-scale design. In addition, a waving brise soleil solar protection reduces heat gain within the building by deflecting sunlight, while simultaneously adding a playful, delicate element - a second skin, protecting patients and personnel.

Design with patients at the heart

In close consultation with the hospital, much attention was paid to patient comfort in the form of privacy considerations, ergonomics, and environment and safety features. By including a multitude of glass surfaces, patients have nearly continuous visual contact with the world outside. To achieve this, the architects specified windows and joinery that comply with the highest performance and thermal insulation criteria as set out by Belgian standards.

CS 77-HI windows from Reynaers Aluminium complied perfectly with this requirement, while also literally creating a window to nature and providing the building with plenty of natural light.

Compact and delicate

Further optimising the lower energy needs of the building, a brise soleil was applied to a number of facades to form a sunscreen solution.

VK Architects & Engineers designed this unique solution using curved lamellas in a wave pattern. The inclination and form was studied by VK Architects & Engineers to achieve a highly functional sun shield. The design process included the production of a building simulation model to monitor the thermal comfort in patient rooms.

In addition to optimal performance, the design of the brise soleil lends a unique identity to the building, while still affording patients views of the surrounding landscape from their beds.

Moving from design to production of the brise soleil, the contractor and Reynaers Aluminium came up with a technical proposition by tailoring the company's existing BS 100 system to the design needs. This solution consists of no less than 63,000m of profiles, the delicate and functional 'skin' adapting to the facade orientation.

For example, the lower position of the sun in the west and east requires smaller distances between the brise soleil slats than the higher position of the sun in the south. Much attention was also paid to the transition from public to semipublic and private spaces by playing with degrees of brightness

A healing environment

Solid yet delicate, compact and highly functional in design yet expansive in feeling, AZ Sint-Maarten is truly an exceptional example of a healing environment that nurtures and supports patients, families and those who work within the healthcare environment.

Products and Services

Contact Details

Reynaers
Oude Liersebaan 266 2570 Duffel
Belgium
Duffel
Tel: +32 15 308 500 Fax: +32 15 308 600
Belgium
Contact: Reynaers Aluminium
URL: www.reynaers.com

The new Experience Centre at Reynaers Aluminium headquarters blends light and space.
Make An Enquiry
First Name

Last Name

Email Address

Enquiry


Privacy Policy
We have updated our privacy policy. In the latest update it explains what cookies are and how we use them on our site. To learn more about cookies and their benefits, please view our privacy policy. Please be aware that parts of this site will not function correctly if you disable cookies. By continuing to use this site, you consent to our use of cookies in accordance with our privacy policy unless you have disabled them.