Create the future

22 December 2018

Overall Winner and Best Refurbishment

Zaha Hadid Architects

Port House, Antwerp, Belgium

The new Port House in Antwerp repurposes, renovates and extends a derelict fire station – a listed replica of a Hanseatic residence – into a new headquarters for the port. The facade’s rippling quality is generated with flat facets to the south that gradually become more three-dimensional towards the north. This perception of a transparent volume, cut to give the new building its sparkling appearance, reinterprets Antwerp’s moniker as the city of diamonds. From a central atrium, visitors access the historic public reading room and library. Panoramic lifts provide direct access to the new extension, while an external bridge gives panoramic views of the city and port.

Best Tall Building Project

Aedas

The Beacon, Hong Kong, China

The desire for views in the densely populated Hong Kong neighbourhood of Mongkok has historically created illegal iron balconies, many of them filled with plants as a form of personal garden in the sky. Bringing this concept into the building, a green wall seemingly protrudes from the solid parts of the podium. The Beacon is set back from the street, relieving some of the congestion and replacing it with greenery. Borrowing elements from the traditional architecture of Hong Kong, the building becomes a contemporary interpretation of the challenges facing architecture in the 21st century.

Best Regenerative Impact

IDOM

New Lecture Room Block, Alioune Diop University, Bambey, Senegal

In Senegal, shade and water are everything. This project was developed from its cross-section, providing the building with a large double roof and a great lattice on the south facade, an L-shaped shield lying on its back, which avoids direct solar radiation but is permeable to air, reducing the interior temperature by 10–15°C. To solve the lack of sewage and rainwater networks problem, infiltration rafts with vegetation collect rainwater and purified waste waters. The lecture rooms have both natural light and cross ventilation, while the facade comprises 20,000 in situ handmade blocks.

Best Facade Design & Engineering

Zaha Hadid Architects

520 West 28th, New York, US

The split levels of 520 West 28th – expressed within the interlocking chevrons of its hand-crafted steel facade – define the varied living spaces and echo the multiple layers of civic space on 28th Street and the High Line, a layered civic realm that has developed over generations. The 11-storey building houses 39 residences with 11ft coffered ceilings, tailored interiors and integrated technologies including automated valet parking. Amenities include a spa, a 25-yard sky-lit lap pool, a sculpture garden and an IMAX theatre. Upholding the distinctive character of its neighbourhood, 520 West 28th has its own architectural presence, yet is very much of its surroundings.

Residential Building – Single Occupancy

Studio mk27

Planar House, São Paulo, Brazil

Planar House is a radical exercise in horizontality, an aspect commonly explored in the projects of Studio mk27. The green rooftop mimics the surrounding lawn, as well as contributing to the thermal comfort in the house. Structurally, the slab is a rigid platform supported directly by crossshaped metallic pillars distributed modularly in three axes, a homage to the elegant proportions of Miesian architecture. Under the roof, two programmatic boxes house the service areas, gym, TV and playrooms, and five en-suite bedrooms. A vertical winding wall made of solid bricks arranged in solids and voids defines the different relationships between the internal and external spaces.

Residential Building – Multiple Occupancy

Studio mk27

Caledonian Somosaguas, Spain

The brief for this meta-project was to create a gated community of houses on the outskirts of Madrid in response to the demand for housing, and it aims to maximise collective living. Each house is unique, and the architecture uses simple, industrial and monochromatic material. The non-linear placement of the houses makes it appear similar to a pueblo, with different paths inside the lot. There is a delicate transition between the private and public spaces, with the main square in the middle providing a meeting place around the pool.

Interior Design Award – Completed and Future

INNOCAD Architecture

Schaudepot History Museum, Graz, Austria

The client desired a fresh concept for the exhibitions and entrance of the new history museum housed in a historic building in Graz in the Austrian region of Styria. The exhibition concept is based on a journey that begins with ‘Schaudepot’, an exhibition depot, divided into two parts: the Cultural History Collection and the Multimedia Collection. The exhibition includes approximately 2,000 objects from the Cultural History and Multimedia Collections placed in a 486m² space using industrial material to create a continuous display wall. The modular, multifunctional displays generate a homogeneously infinite metal loop.

Commercial Building

INNOCAD Architecture

CUBEND C&P Corporate Office, Graz, Austria

CUBEND is a unification of the words ‘cube’, relating to wholeness and persistence, and ‘bend’, referring to movement and dynamics. Organised as a cube divided by a curved atrium across all floors, this building – the headquarters of a real-estate company – comprises a glass-dominated core within a floating concrete structure. The outer symmetric grid of white concrete features an automatic sun-shading system; the second part of the facade, a porch-like area, is climatecontrolled using a canopy; and the floor-to-ceiling glass inner cube, combined with the skylight atrium, offers consistent daylight throughout the entire space.

Hospitality Building – Completed and Future

anySCALE

Wuyuan Skywells Hotel, Jiangxi, China

Located in the village of Yan in eastern China, the Wuyuan Skywells is a distinct heritage hotel with a history spanning 300 years. The elegant historical architecture creates a rich context for the contrasting modern and tasteful interior decoration. The rooms are supplemented with latticed panelling on the walls facing the skywells and high-quality artificial lighting. A mix of warm colours, cool neutrals and striking accent colours set a sophisticated tone for the interiors to let the Qing-era design stand out. The hotel also has a high level of thermal insulation and waste management.

Public Building

West-line Studio

Shui Cultural Centre, Guizhou, China

This Cultural Centre in Guizhou Province is a gateway to the land of the Shui, one of the ethnic minority groups in China who still retain their own language, together with their unique system of pictographs. Shui means ‘water’, and the 13,800m² site is surrounded by it on three sides. On the other, the west side, a water square welcomes visitors. Shui’s culture is also evoked by the material choice. Bronze, which can be found in their altars, inspired the architects to use perforated bronze steel plates to cover the building.

Best Achievement in Environmental Performance – Completed and Future

Zaha Hadid Architects

KAPSARC (King Abdullah Petroleum Studies and Research Centre), Riyadh, Saudi Arabia

KAPSARC is a non-profit institution that brings together experts from around the world to tackle energy challenges. The composition of the 70,000m² KAPSARC campus is an amalgamation of crystalline forms that emerges from the desert landscape. Presenting a solid, protecting shell to the harsh sunlight from the south, the campus opens to the north and west, encouraging prevailing winds to cool it. KAPSARC was awarded LEED Platinum certification from the US Green Building Council for its application of passive and active solutions including a 45% reduction in estimated energy use (compared with the ASHRAE baseline standards).

Best Future Building – Under Construction and Drawing Board

Margot Krasojevic Architecture

Self-Excavation Hurricane House, Louisiana, US

For this house located near the Louisiana coastline to withstand environmental loads like hurricanes it must be flexible enough to move with the wind, yet provide enough resistance and weight to dig itself into its own excavated engineered landscape. The main superstructure holding the living accommodation can move along a helicoid retaining wall, excavating as it does so. The building’s core is a reinforced concrete anchor under which a grid of root-like cable foundations spread. This anchor supports the superstructure using a series of hydraulic column lifts, which pivot to turn the building.

Urban Design Project – Completed and Future

Urban Planning & Design Institute of Southeast University

Living Corridor, Suzhou, China

This project infuses new life into the Suzhou City Moat, which struggles against rapid urbanisation and modernisation. Living Corridor first reorganises the singularity of the waterway through a series of desilting and maintenance works. Second, the project generates different leisure waterfront space through combinations of plants, buildings and watercourses, and restores the ecosystem. Living Corridor has revitalised the social identity of local communities by recovering ancient city walls, watercourses and bridges, and house. It also reconstructs a waterway transportation system to relieve traffic pressure, and ensures a pleasant and accessible public experience.

Mixed-Use Building

West-line Studio

Guizhou Fire Station, Guizhou, China

Located in the centre of Guizhou Province in south-west China, Guizhou Fire Station gradually rises between two 30m-high trapezoid peaks, creating an iconic slope. The colour white and deep shadows characterise the central Honour Hall, used for ceremonies rewarding brave firefighters. The building is made of a succession of parallel bands and is arranged on many levels connected by outdoor corridors and boardwalks. A large physical training and sport area includes a stadium, a swimming pool, several gym areas, ping pong tables and a tennis court.

Lifetime Achievement of the Year

Sir David Chipperfield

As an architect whose understated, restrained approach and aesthetic stands in sharp contrast to a number of his generational superstar contemporaries, Sir David Chipperfield has become one of the industry’s biggest names through a rejection of signature styles; producing site-specific architecture that values permanence, substance and meaning. In his acceptance speech, Sir David spoke about the need for architects to engage in societal issues, arguing that their skills mean that they are uniquely placed to understand the complex relationship between the physical and the social.



Privacy Policy
We have updated our privacy policy. In the latest update it explains what cookies are and how we use them on our site. To learn more about cookies and their benefits, please view our privacy policy. Please be aware that parts of this site will not function correctly if you disable cookies. By continuing to use this site, you consent to our use of cookies in accordance with our privacy policy unless you have disabled them.